Gode råd om fricamping

Hvis du bruker sunt folkevett, respekterer dine egne og bilens grenser, og holder deg til veier som er åpne for fri ferdsel, kan bobilen din gi deg de virkelig flotte naturopplevelsene. Her får du gode råd fra den erfarne fricamperen Finn Haugen.

Fricamping blir stadig mer populært, og med bobil er det bare å blinke i motsatt retning av der alle andre drar. Til Venabygdsfjellet, for eksempel. Der var Finn Haugen og kona Hillgunn flere ganger i fjor sommeren med sin nyinnkjøpte KABE Bobil. Og Hjerkinn og mange andre steder i den norske fjellverdenen.

– Vi har ingenting imot campingplasser. Tvert imot, vi har vært på mange trivelige steder, og vi trives like godt på stranda som på fjellet.  Men det er noe eget med den opplevelsen du får ute i naturen.

Ikke over stokk og stein

– Stillhet, fred og vakker natur er noe av det vi setter aller mest pris på. Vi finner oss en fin plass, og så slår vi oss til der noen dager. Vi koser oss med fjellturer, gjerne noen småvann og tjern. Da har vi det helt topp. Vi er pensjonister, og kan ta ting som de kommer, sier ekteparet, som har bodd i Elverum siden 1973.

– Bobilen vår er 7,5 meter lang og veier over fire tonn. Det sier seg selv at man ikke kan kjøre over stokk og stein med et slikt kjøretøy. Men så lenge veiene er fremkommelige og de ikke er stengt med bom eller skilt, så går det som regel greit. Du skjønner det fort om du er på en vei du egentlig ikke har lov til å kjøre på. Det er viktig å oppføre seg folkelig, og respektere både skilt, natur og eiendomsrett.

Deler perlene

Finn Haugen er opprinnelig fra Trysil, mens Hillgunn vokste opp i Lofoten, så Elverumsparet er bortskjemt med flotte naturopplevelser.

– Vi har vært gjennom alt fra telt, via campingvogn til hytte. Men i fjor kjøpte vi oss ny bobil hos Elverum Caravansenter, og det gir en helt annen frihet. Nå kan vi bare å sette oss i bilen, og kjøre akkurat den veien vi vil. Det fine er at vi kan stoppe når vi kommer til en perle, og slå oss til en stund hvis det er anledning til det. Vi har solcelleanlegg på taket, og alt vi trenger for å overnatte noen dager, sier Haugen, som slett ikke holder perlene for seg selv.

– Vi er medlem av Norsk Bobilforening, og når vi finner en fin plass, så forteller vi om det på hjemmesidene deres. Det er viktig å dele av de gode opplevelsene.

Flott langs Gøta kanal

Kabe`n til Haugen tilbakela rundt 400 mil i fjorårssesongen, og Finn og Hillgunn tilbrakte omtrent hundre døgn i bobilen. Noen av dem på veiene langs Gøta kanal. Det var en flott opplevelse, skal vi tro det spreke pensjonistparet. De har nemlig sykler bakpå bobilen, som blir brukt flittig.

– Vi sykla omtrent åtte mil langs kanalen. Vi fant et fint sted å parkere bobilen, og så sykla vi noen kilometer oppover. Slik gjorde vi unna etappe for etappe. Det er så mye å se langs Gøta kanal. Flott natur, båtlivet og alle slusene. Den turen kan absolutt anbefales, sier Finn og Hillgunn, som gleder seg til påske.

– Da håper vi at vi kan ta ut bobilen igjen. Nå står den tørt og varmt i vinteropplag, men så fort snøen har gått, skal den ut på veien igjen. Vi skal blant annet en tur til hjemtraktene til Hillgunn i Lofoten, og det gleder vi oss veldig til.

Gode råd for fricamping

Ifølge Finn og Hillgunn er det ikke så mye som kreves for å ha glede av fricamping med bobil, men det skader ikke å gjøre noen forberedelser. Selv har de for eksempel funnet en bobilapp i Google Play-butikken der de finner alt de trenger av viktig informasjon, som blant annet tømmestasjoner for toalettet.

– Du kommer langt med sunn fornuft. Sett deg inn i bilens egenskaper. Finn ut hva den tåler og hvilke muligheter du har for ting som strøm og fyring. Hvis du ikke allerede har et solcelleanlegg bør du sørge for å få det installert. Da blir du mye mer fri og uavhengig. Hvis du har tenkt deg til fjells, bør du være forsiktig med markiser, for sterk vind kan komme plutselig, og føre til skade på bilen, råder Haugen.

– Og som alltid når du ferdes i naturen må du ta hensyn. Det er trist å se folk som bare hiver fra seg ting. Du skal forlate området slik det var før du kom.

Dette innlegget ble publisert i . Bookmark denne siden.