Skal du bruke campingvogna eller bobilen i vinter, er det en ting du bare må ha: Gulvvarme. Salgssjef Bernt Erik Engebretsen gir deg rådene.
– De fleste nyere campingvogner og bobiler er utstyrt med gulvvarme som standard, enten elektrisk eller vannbåren. Hva du foretrekker, kommer an på bruken. Elektrisk gulvvarme går på strøm og bare strøm, mens vannbåren gulvvarme kan brukes på både strøm og gass. Skal du vill-campe, så må du ha vannbåren gulvvarme. Da trenger du ikke 220 volt inn i vogna for å få varme i gulvet, forteller salgssjefen.
Kan ettermonteres
– Elektrisk gulvvarme består av en varmefolie som er lagt i en bane midt i vogna. Dette er et enkelt, men effektivt system, som også gjør det mulig å ettermontere gulvvarme på eldre vogner. Du kan kjøpe varmefolie på rull i den bredden du ønsker og legge oppå gulvbelegget. Da må du i så fall dekke til med gulvtepper. Dette kan være en grei løsning på eldre vogner som ikke har installert gulvvarme. Ulempen med denne systemet er at du kan få ytterkanter som ikke er varme. Det er også viktig å få med seg at dette ikke er laget for å varme opp vogna, men mer som en kuldesperre, sier Engebretsen.
Avansert system
Vannbåren gulvvarme gir som oftest en bedre følelse og fullbredde på gulvet fordi det dekker større felter i vogna, men Bernt Erik Engebretsen understreker at heller ikke dette er beregnet til fullverdig fyring og varme.
– Sentralvarmen Alde, som er et varmesystem med sirkulerende frostvæske i radiatorer og tilhørende slanger og rør med frostvæske i gulv, kan brukes på strøm eller gass. Fordelen med Alde er at man kan fricampe og ha en behagelig varme på gulvet. Kabe har gått et hakk videre på Royal serien og oppover på vogn og Travelmaster Royal og oppover på bil. Her har fabrikanten satt inn noe som de kaller AGS II Pro. I dette systemet har de satt inn en ekstra sirkulasjonspumpe, som gjør at man kan kjøre varme på gulv separat fra varmesystemet ellers. Dette kan være smart om høsten og våren da du kanskje bare trenger varme i gulvet.