– Innlandets største caravanforhandler

Tips til vårsjekken

Bobil- og campingvognsesongen er i gang. Men før du legger ut på tur: Ta vårsjekken. Her er noen tips.
Facebook
E-post
LinkedIn
Pass på! Selv om sommerdekkene legges på av profesjonelle må hjulboltene kontrolleres etter noen mils kjøring. (Foto: Anders Dahl Eriksen)

Er du nybegynner, er det første du må sjekke, hva du faktisk har lov til å kjøre. Hvis du har førerkort for vanlig personbil (klasse B), har du ikke lov til å kjøre biler med en totalvekt på over 3 500 kilo.
Det er også begrenset hvor tung campingvogn du kan trekke med klasse B. Appen «Bil og tilhenger» gir deg svarene du trenger.

Teknisk

Gjør en teknisk sjekk før du legger ut på tur. Sjekk olje, tilstand på dekkene og at lufttrykket er riktig. Det samme gjelder lys, koblinger og bremser.
Er du usikker på noe, bør du bestille time på et verksted.  

Det er påbudt med minst ett brannslukningsapparat i bobiler og campingvogner. Dette skal ha minst to kilo pulver og være av en type som er godkjent i Norge eller i annet EU/EØS-land.
Og dette er viktig: Les bruksanvisningen for hvordan apparatet skal håndteres i tilfelle brann.

Pass på vekta

Alle biler og tilhengere har en tillatt totalvekt.  Det er ikke tillatt å overstige den vekten som er oppgitt i vognkortet.
Hvis bilen lastes tyngre, vil det gå ut over sikkerheten og kjøreegenskapene.
Bremser og styring kan bli påvirket og du kan havne i farlige situasjoner. Blir du stoppet for kontroll, kan du bli nødt til å fjerne last. Og det vanker bøter, avhengig av overskridelsen.
Obs! Det er varslet økende kontrollvirksomhet i sommer.

Egenkontroll

Bobiler og campingvogner skal ha med vann og gass i tillegg til bagasjen. Dette veier også sitt. Er du usikker på vekta, bør du reise til en kontrollstasjon. Vekta er normalt tilgjengelig også når stasjonen er ubetjent.
Skal du kjøre med campingvogn, må du passe på at du har riktig trykk på kula på tilhengerfestet. Dette kan variere fra 50 til 100 kilo. Opplysning om tillatt koblingslast finner du i vognkortet.

Passasjerer

Før du leier eller kjøper bobil må du finne ut hvor mange passasjerer den er registrert for. Det er antall sengeplasser som avgjør antall passasjerer bobilen, ikke antallet sitteplasser.
Passasjerer i bobil må sitte i seter med sikkerhetsbeltet på under kjører.

All last må festes. Både små og store ting. Løse gjenstander kan bli til livsfarlige prosjektiler. Du må også passe på at lasten ikke forskyver seg under kjøring.

Sykler

Sykler er fine å ha med på ferie. Sørg for at både selve stativet og syklene er godt festet.
Sykkelstativet gjør at bobilen blir lengre enn det som er oppgitt i vognkortet. Det kan medføre at du må betale mer på enkelte ferjer.

Vær nøye: Sørg for å sikre syklene, men en lås som duger. (bilde: Thule)

Vårklar bobil eller campingvogn?

Våre mekanikere står klare for å ta en vårklargjøring for deg. 

Få gode tilbud og praktiske råd

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Flere bloggposter

Messe

Salgsmesse Januar 2024

Salgsmessen i januar går av stabelen hos oss på Elverum Caravansenter helgen 11 – 14 januar. Vi har mange gode tilbud på bobil og campingvogn.

Les mer
Åpningstider

Åpningstider Julen 2023

Vi har åpent i romjulen, og her er våre åpningstider for hele julen 2023. Velkommen skal du være, vi håper å se deg!

Les mer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få gode tilbud, turtips og praktiske råd for deg med bobil eller campingvogn

elverum caravansenter logo

Denne nettsiden benytter informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse som besøkende. Gjennom å fortsette å besøke siden godkjenner du disse.