Vil du ha panoramautsikt til både Hallingskarvet og Jotunheimen har Gol og Golsfjellet mye å tilby. Golsfjellet er lett tilgjengelig fra flere utgangspunkt, og terrenget passer både for liten og stor.
Topp 11
Topp 11 er et vandreprogram på Golsfjellet for alle som er glad å gå tur i fjellheimen. Det innebærer, som navnet tilsier, 11 topper du kan gå til. Alle turene er merket, og turbeskrivelse med henvisninger til gratis kartskisse og skiltsystem i terrenget finner du på nettet. Dersom du ønsker å gå på flere enn seks topper, kan du til og med vinne premie. Brosjyre, kartskisse og deltakerkort finner du både på Gol turistkontor og på ulike overnattingssteder, eller det kan lastes ned fra hjemmesiden til golinfo.no.
Alle toppene ligger på mellom 1000 og 1300 moh. Mange har flere utgangspunkt og dermed ulik lengde, slik at man kan legge opp turene etter både alder og kondis. Syningen, som er en av de laveste toppene, har for eksempel fem alternative ruter opp, der lengden varierer fra mellom 0,8 km og 2,4 km. Den ligger som en sukkertopp i terrenget og har flott utsikt på tross av at den ikke rager høyt. Gullknapp med sine 1092 moh har tre alternative ruter på mellom 1,1 km og 3,3 km og disse kan i tillegg kombineres slik at det blir en rundtur. Syningen og Gullknapp kan nås via Rv 51 og Rv 52, avhengig av hvor du ønsker å starte turen.
Mange muligheter
Veslefjell er, tross navnet, den nest høyeste toppen på Golsfjellet. Det er fire muligheter til å gå opp på den, alle mellom 2,8 km og 3,7 km. Disse kan også kombineres til en lengre rundtur. Storefjelltoppen er med sine 1149 moh den høyeste på Golsfjellplatået. Veslefjell og Storefjellstoppen er begge lettest tilgjengelig fra Einarset/Storefjell, via Rv 51.
Nystølvarden er på 1296 moh og dermed det høyeste punktet i Gol. Den ligger på grensen til Valdres og er lett tilgjengelig både fra Brenn og Søråsen, fra henholdsvis Rv 51 og Rv 7. Denne toppen har fabelaktig utsyn i alle retninger. Og bor du på Gol Campingsenter er det ikke langt til utgangspunktet fra Søråsen.
Auenhaugen ligger på vestsiden av Golsfjellet og er 1119 moh. Her oppe har du en utrolig flott utsikt som kan ta pusten fra deg: Du skuer både Skogshorn i Hemsedal, Hallingskarvet og Nesningfjella. På en god klarværsdag kan du se helt til Bitihorn i Jotunheimen. Denne toppen er lettest tilgjengelig via Rv 52, fra området rundt Golsfjell Fjellstue hvor det også er parkeringsplass. Turen er på cirka 1,9 km.
Syno på 1067 moh ligger ved Lauvset stølslag, også på vestsiden av Golsfjellet. Toppen er lettest å nå herfra, og kombinerer vandring på gamle stølsveier og fjellstier. Lengden varierer mellom 1,9 km og 2,5 km, og utgangspunktene nås via Rv 52. I tillegg til disse syv toppene er også Langhøvda, Skjenhøvda, Ørterhøvda og Gurisethøvda med i vandreprogrammet Topp 11.
Ski, skøyter, snøscooter og kjelke
Dersom du vil reise på vinterstid, og heller gå på ski ennå vandre, har du hele tre alpinsenter å velge mellom på Gol. Skagahøgdi Skisenter har 25 nedfarter, eget barneområde og railpark, tre heiser, variert terreng tilpasset ferdighetsnivå, flott utsikt, og ligger kun ti minutters kjøretid fra Gol sentrum.
Storefjell Ski-og Akesenter på Golsfjellet ligger nær langrennsområder, og har tre heiser, åtte nedfartsmuligheter med variert lengde og vanskelighetsgrad, eget barneområde, terrengpark og som navnet røper: kjelkebakke.
Golsfjellet Alpinsenter Bualie er et familievennlig skisenter med stort barneområde og slalomløype, bølgebane, porter, egne nybegynnerløyper og mer utfordrende bakker, inkludert hopp og rails.
I tillegg finner du naturligvis et stort utvalg langrennsløyper i området. Gol og Golsfjellet kan skilte med cirka 320 km preparerte løyper. Terrenget er variert og familievennlig, men du kan også finne helt uberørt natur her, med mange spennende traséer. Mange løyper starter på høyfjellet, så du ikke behøver å slite for mye i oppoverterreng for å nyte turen. På Solseter Skistadion, bare 7 km utenfor Gol sentrum, finner du også lysløyper i skogsterreng med en lengde på 2, 3 og 5 km tilknyttet løypenettet på Golsfjellet. Lysene er tent til klokka ti hver kveld. Solseter kommer du til via Rv 51.
Og hvis du heller vil gå på skøyter, kan du dra til Glitre Skøytestadion som er en av Norges raskeste naturisbaner. Og vil du ikke gjøre noe av dette, men heller sitte på rompa, kan det kanskje friste med en snøscootersafari? Da er det bare å ta kontakt med Gol motor & fritidspark. Derfra kjøres det snøscootersafari på bestilling, både på dag- og kveldstid.
Sov på fjellet eller i sentrum
Gol og nærområdene har et bredt utvalg for bobil- og caravanturister. Gol Campingsenter og Apartment AS ligger ved Rv 7 i Hallingdal, og er helårs. Her er det plass til 600 campingvogner med strømtilkobling og kable-TV, moderne sanitæranlegg, lekeplasser, butikk, kro, og med tømmetank for bobiler og vogner. Fiskemuligheter har du også i elva som ligger fire hundre meter fra resepsjonen.
Personbråten Camping er familidrevet og ligger idyllisk til ved Hallingdalselva langs Rv 7. Den har plass til 60 – 70 enheter med strømtilkobling, og ligger i gangavstand til sentrum og butikker. Her er både gode fiskemuligheter og bademuligheter.
Brekko camping ligger 4 km vest for Gol, også langs Rv 7 ned mot samme elv, og befinner seg akkurat halvveis mellom Oslo og Bergen.
Tubbehaugen Camping, også kalt «Perlen på Golsfjellet», er tilgjengelig fra Rv 51. Campingplassen har 30 standardplasser til telt, campingvogn og bobil. Alle plassene har tilgang til strøm, og tilbys gratis WIFI. I tillegg finner du to sanitærbygg og muligheter for vask og tørking av klær. Et utmerket utgangspunkt for alle aktiviteter på Golsfjellet!
Og som om ikke dette skulle være nok, har du – midt i Gols sentrum, ved siden av Circle K – mulighet til å parkere bobilen din for en eller flere netter. Her er 15 plasser i sommersesongen, mellom 22. juni og 18. september. Kjekt å vite hvis du er på hjul og vil ha en helaften på Gol.